Room Eleven bouwt een vrolijk feestje

13 March 2008 – Nu.nl

AMSTERDAM – Na het succesvolle ‘Six White Russians & A Pink Pussycat’ dat vol stond met luchtige funky jazzpop was het tijd voor een nieuwe plaat van Room Eleven, ‘Mmm…Gumbo!’. In een bomvol Paradiso mochten de aanwezigen alvast kennismaken met het nieuwe werk van het swingende kwintet.

Met de opener en nieuwe single Hey Hey Hey! is de toon gezet. Het aanstekelijke nummer marcheert het publiek in de poptempel vrolijk tegemoet. Dit wordt geen zware avond voor gekwelde zielen, maar een muzikaal feestje dat niemand aanstoot zal geven.
Verleidelijk

Zangeres Janne Schra lijkt zich op het podium als een vis in het water te voelen. Haar verleidelijke stem vindt een prima onderkomen bij het geluid van de hecht spelende band.

De nieuwe nummers lijken zich vooral van hun voorgangers te onderscheiden door hun dynamiek en energie. Zo nu en dan neemt de band even gas terug om vervolgens weer vrolijk voort te denderen. En dat werkt erg aanstekelijk.

Stilte

Onlangs liet Schra in een interview weten dat tijdens de tour in Japan het publiek zo stil was. Het tegenovergestelde is het geval in Amsterdam.

Vooral in het begin laat niemand zich van praten weerhouden door wat er op het podium gebeurt. Voor de ballads vraagt Schra om stilte, waar het publiek dan wel weer braaf gehoor aan geeft.

Polka

Zo nu en dan bekruipt je een beetje het gevoel dat het allemaal wel iets spannender mag klinken. Juist als de band buiten de lijntjes kleurt en de muzikanten de kans krijgen wat te improviseren wordt het écht interessant. Dan krijgt het publiek swingende jazz voorgeschoteld die dwingt tot bewegen.

Room Eleven laat zien dat het een brede muzikale horizon heeft. Naast funk en jazz worden ook blues en folk in hun popliedjes verwerkt. Eén van de nummers krijgt de begeleiding van Spaanse castagnettes en tijdens de toegift wordt zelfs een vrolijke polka ingezet.

Zomer

Boven alles klinkt er plezier en onbekommerde levensvreugde in de muziek door. Ook de liedjes van het nieuwe album lijken zich prima te lenen als soundtrack voor een lange, zwoele zomer. Die lijkt nog ver weg, maar Room Eleven neemt alvast een voorschot.

top